نقشه برداری از فرآیندهای کلیدی در تاب آوری خانواده

نقشه های تاب آوری

نقشه برداری از فرآیندهای کلیدی در تاب آوری خانواده

کارگروه آموزش در رسانه تاب آوری ایران

نقشه برداری از فرآیندهای کلیدی در تاب آوری خانواده: تعریف خانواده با تحولات اجتماعی و اقتصادی اخیر در سراسر جهان، تنوع رو به رشد و پیچیدگی در زندگی خانوادگی در حال گسترش است.

تحقیقات فرآیند خانواده سیستم محور در دهه های اخیر زمینه تجربی را برای ارزیابی عملکرد مؤثر زوج و خانواده فراهم کرده است (لبوف و استرود، ۲۰۱۲). با این حال، ابزارها و گونه‌شناسی‌های خانواده معمولاً ایستا و مبتنی بر متن هستند و تصویری فوری از الگوهای تعامل ارائه می‌دهند، اما اغلب عوامل استرس‌زا، منابع و چالش‌های خانواده را در زمینه‌های اجتماعی و رشدی در نظر نمی‌گیرند.

 

هنگامی که خانواده ها با ناملایمات مواجه می شوند، وضعیت زندگی اشباع شده از مشکلات و کمبود تمرکز در زمینه سلامت روان می تواند توجه را منحرف کند و شناسایی و ایجاد نقاط قوت و منابع آنها را دشوار کند.

مقوله‌های تشخیصی که غنای زندگی خانوادگی را کاهش می‌دهند یا گونه‌شناسی‌هایی که یک مُدل «یک اندازه مناسب برای همه» از «خانواده تاب‌آور» را پیشنهاد می‌کنند، با روش‌های متعدد و متنوعی که خانواده‌ها با چالش‌های خود مواجه می‌شوند مناسب نیستند و می‌توانند کسانی را که با آن‌ها متفاوت هستند آسیب‌شناسی کنند.

یک هنجار چارچوب تاب‌آوری خانواده، طبق تعریف، بر نقاط قوت تحت استرس هنگام مواجهه با یک بحران یا ناملایمات طولانی‌مدت تمرکز می‌کند. با این حال، فرض بر این است که هیچ مُدل واحدی از عملکرد سالم برای همه خانواده ها یا موقعیت های آنها مناسب نیست.

عملکرد در این زمینه اینگونه ارزیابی می شود: نسبت به ارزش های هر خانواده، منابع ساختاری و رابطه ای و چالش های زندگی.

فرآیندهای عملکرد بهینه و رفاه اعضا ممکن است در طول زمان با ظهور چالش ها و تکامل خانواده ها متفاوت باشد.

نقشه های تاب آوری می تواند برای راهنمایی ارزیابی خانواده و رویکردهای مداخله/پیشگیری مفید باشد.

چارچوب تاب‌آوری خانواده والش با بررسی گسترده سه دهه تحقیق در مورد تاب‌آوری و عملکرد خانواده، ۹ فرآیند کلیدی مبادله‌ای را شناسایی کرد که تاب‌آوری خانواده را تسهیل می‌کنند (والش، ۲۰۰۳؛ به کادر ۱۴.۱ مراجعه کنید؛ برای جزئیات بیشتر، والش، 2016b را ببینید).

تاب آوری خانواده چیست؟
تاب آوری خانواده چیست؟

این فرآیندهای اصلی (باورها و عملکردهای مشترک) در سه حوزه (بُعد) عملکرد خانواده (سیستم های اعتقادی مشترک، منابع سازمانی و فرآیندهای ارتباطی) سازماندهی شدند تا به عنوان یک نقشه مفید برای هدایت پرس و جو در تحقیقات و کار با خانواده هایی که با موقعیت های مختلف مواجه هستند، عمل کنند.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا